4 Mayıs 2013 Cumartesi

Sünnet-i seniye edeptir


Cemaatle namaz kılınırken şayet imamın abdesti bozulursa, hemen onun arkasındaki kişinin imamete geçmesi gerektiği herkesin malumu... Fakat uygulamada bunun pek de başarılı bir şekilde yerine getirildiği söylenemez. Çünkü abdesti bozulan (ya da namaza abdestsiz durduğunu hatırlayan) imam sağa-sola selam veriyor, imamın namazdan çıktığını gören cemaat de hemen onunla beraber selam verip namazı bozabiliyor.

Bir defasında yine böyle bir durum olunca imam hatip okulundan mezun olmuş bir arkadaşımız, öğretmenlerinden birinin bu konudaki tavsiyesini aktarmıştı. “Şayet imamlık yaparken abdestiniz bozulursa, sanki kanıyormuş gibi burnunuzu tutup yavaş yavaş geri çıkın. Hemen arkanızdaki kişi bir adım öne çıkıp imamlığı devralacaktır” tavsiyesinde bulunmuş öğretmenleri. Bu yöntem, o an hazır bulunan herkesin çok hoşuna gitmişti.

Daha sonra Hz. Âişe’den rivayet edilen bir hadisle karşılaşınca, o öğretmenin bu tavsiyesi hatırıma geldi. Allah Resulü aleyhissalatü vesselam şöyle buyurmuşlar: “Namazda abdesti bozulan kimse, burnunu tutup dışarı çıksın.”

“Sünnet-i Seniye edeptir. Hiçbir meselesi yoktur ki altında bir nur, bir edep bulunmasın.” (BSN, Lem’alar, 11. Lem’a, Yedinci Nükte)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder