6 Mayıs 2013 Pazartesi

İmam-ı Rabbanî’den güzel bir tespit


İmam-ı Rabbanî Hazretleri, illa ehl-i beytin ashaptan daha üstün olduğunu ileri sürenlere  bir benzetmeyle cevap verir.

Malum, Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselam ashabını yıldızlara, ehl-i beytini ise Nuh aleyhisselamın gemisine benzetir. İmam-ı Rabbanî Hazretleri de dünyanın boğucu hallerini, ağır imtihanlarını büyük bir okyanus gibi değerlendirir. Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselamın buyurduğu gibi o gemiye binmeyenlerin boğulacağını söyler. Fakat sahabiler ise birer yıldız gibi yol göstericidirler. O gemiye binenler yıldızlara bakmazlarsa yollarını tespit etmezler. Bu nedenle hem gemi hem de yıldızlar çok önemlidir.

İmam-ı Rabbanî Hazretleri bir tespitte daha bulunur: Yıldızlar sabittir, gemi ise sürekli yol alır.

Evet, çünkü ashap, Resulullah aleyhissalatü vesselamın boyasıyla boyanmış, yakîni zirve yapmış insanlardı. Çünkü onlar vahyi birinci ağızdan dinliyorlardı. Bu nedenle tabiinin en üstün olanı, Ashab-ı Kiram’ın en aşağısının derecesine yetişememiştir.

İmam-ı Rabbanî Hazretleri’nin, “o mu üstün, bu mu üstün” gibi ayrımcı tartışmalardan ziyade, her ikisinin de kıymetli olduğunu vurgulaması ve birleştirici olması çok manidar. Dehşetli günah dalgalarının olduğu bu dünya okyanusunda Ehl-i Beyt gemisine binmek, Ashab-ı Kiram göstergesinde yol almak gerekir ki selamet sahiline ulaşılabilsin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder