5 Temmuz 2012 Perşembe

Berat ve Kadir

Dün gece hatırıma gelen bir ayrıntı:

Kadir gecesinde her haseneye Cenab-ı Hak merhametinden bire otuz bin sevap veriyor. Kadir suresindeki ifadeden bu mana çıkıyor. Kadir’den sonra en kıymetli gece olan Berat'ta ise bire yirmi bin olduğunu söylüyor âlimler. Hatta kimileri, bu gecede bir senelik programın yazılması hasebiyle “Kadir gecesi kıymetinde” ifadesini ilave ediyor.

Kadir gecesinin zamanıyla ilgili çeşitli rivayetler var. Bütün ramazanda, son on gününde, tekli gecelerde aranması tavsiye ediliyor Peygamber Efendimiz aleyhissalatü vesselam tarafından. Hatta bayram gecesi bile olabilir. (Tabii o gecenin kıymetinden kaynaklanıyor bu. Aynı zamanda diğer gecelere de rağbet uyandırıyor.)

Fakat Berat gecesi öyle değil. Onun günü belli... Nısf-ı şaban olarak hadislerde yer alıyor. Şabanın on beşinci gecesi Berat gecesidir. İhtimaldir ki Kadir gecesini yakalayamayabiliriz, ama Berat gecesini yakalayıp yakalamamak bize kalmış.

Gerçi geceyi tam olarak ihya edip edemediğimizi, elli senelik ibadet sevabına erişip erişemediğimiz bilemiyoruz, belki bilemeyiz de. Ama her haseneye yirmi bin sevap verildiğini bilmemiz hasebiyle ne kadar çok sevap işlenirse sevabın normal zamanlara kıyasla muazzam bir değer kazandığını biliyoruz.

Yine bize kalmış...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder