5 Kasım 2012 Pazartesi

Dünya neden dönüyor?



 

İbadet gerçekten çok önemlidir. Özellikle insan açısından... Bence dünyanın küre şeklinde olup sürekli kendi etrafında dönmesi de bunun açık bir göstergesi.

Dünyanın yuvarlak olarak yaratılmasının pek çok ayrı hikmetleri falan sıralanıyor ama bana kalırsa bunun en önemli nedeni her an insanların ibadet halinde olması... Yani sırayla... (Çünkü Allah insanların ibadetlerine önem veriyor.)

Bu kanıya da şuradan vardım. Dünya üzerinde ezan sesi hiç eksilmez denir. (Bunu, hiçbir şeyin kaybolmadığı için sesin de kaybolmadığı şeklinde yorumlayanlar var ama bu tespitin aslı öyle değil.) Her ülke Müslüman ülke olmadığı için fiili olarak ezan sesi duyamıyoruz ama bu tespit bence doğru. Yani dünya sürekli dönüyor ve her dönüşünde dünyanın bir dilimine ibadet vaktini bildiriyor.

İnsanın ibadet için yaratılması ve dünyanın da onu ebedi âleme ulaştıran bir vasıta olması ne kadar da uyumlu, değil mi? Çünkü dünya insana ibadet vakitlerini bildirmek için kendi ekseni etrafında dönmekle yetinmiyor. Aynı zamanda bir yörünge etrafında da yol alıyor. Bir de dâhil olduğu sistemle birlikte kat ettiği yol var. Yani hep birlikte ebedî âleme doğru yol alıyoruz. Ve inşaallah durağımız cennet olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder