23 Ekim 2012 Salı

Bugünlerde ibadet

Kurban Bayramına çok az kaldı. Bugün Tevriye günü... Yarın da Arefe gününe gireceğiz inşaallah. Bugünlerde oruç tutmaya teşvik eden çok çeşitli hadisler serdediliyor. Bu oruçların çok faziletli olduğunu ve oruç tutanlara Cenab-ı Hakk’ın büyük mükâfatlar vereceğini kolaylıkla anlayabiliyoruz bu rivayetlerden.

Arefe gününe has ibadetlerden bir tanesi de, İhlas suresi okumak... Arefe günü Besmeleyle bin İhlas suresi okuyanın günahlarının af ve dualarının kabul olunacağına dair hadisler yer alır. Bediüzzaman Hazretleri de Şualar isimli eserinde bu uygulamanın önemine değinir ve şöyle der: “Bizim memlekette eskide Arefe gününde bin İhlas-ı Şerif okurduk. Ben şimdi bir gün evvel 500 ve Arefe’de dahi 500 okuyabilirim. Kendine güvenen birden okuyabilir.”

Arefe günü sabah namazıyla birlikte Teşrik tekbirleri başlayacak ve bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar devam edecek. Hac ve kurban ibadeti, İslam âleminin hep bir ağızdan Allah’ın birliğini ve yüceliğini ilan etme mevsimidir. Kâbe’nin etrafında halelenmeye başlayan Müslümanlar, gittikçe büyüyerek bütün dünya sathına yayılıyor. Her bir ağızdan çıkan tekbirler, bu ulvi halkaya kuvvet veriyor. Bundan dolayıdır ki bugünlerde bolca tekbir getirerek yekvücut olan İslam âleminin korosundaki yerini almak önem arz ediyor. Hatta farz namazların akabinde okunan teşrik tekbirlerinin fıkhen vacip olmasının bir hikmeti de bu olsa gerektir.

Bugünlerde yekvücut olmanın, tevhide vurgu yapan ibadetlere ağırlık vermenin daha bir önem arz ettiğini özet olarak ifade edebiliriz.

Bu vesileyle Kurban Bayramımızın akrebiyet-i ilahiyemizin inkişafına ve bütün İslam âleminin hayırla ihyasına vesile olmasını Rabbimizden niyaz ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder